«Η Μοίρα ενός Ανθρώπου» από το Cine Δράση

Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 11:12 | Βριλησσίων
«Η Μοίρα ενός Ανθρώπου» από το Cine Δράση
|||

..

..
..

Το Cine Δράση συνεχίζει τις ζωντανές προβολές στο ΤΥΠΕΤ (Πλαταιών και Υμηττού, Βριλήσσια). Σήμερα, Πέμπτη 12/05, στις 20.15 θα προβληθεί η ταινία "Η μοίρα ενός ανθρώπου" του Σεργέι Μπονταρτσούκ. 

Το Cine Δράση αναφέρει πως "Η ταινία αφιερώνεται στην 9η Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και είναι ένα δυνατό δράμα που παρουσιάζει μια γενική οπτική του πολέμου, όπως ακριβώς την έζησε ένας απλός πολίτης που η ζωή του κόπηκε σε δύο μέρη. Ένα πριν και ένα μετά τον πόλεμο". 

«Η Μοίρα ενός Ανθρώπου» είναι ένα δυνατό δράμα και μια από τις πιο αναγνωρισμένες σοβιετικές ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες ταινίες της εν λόγω κινηματογράφησης, δεν εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο πολεμικό επεισόδιο, σε μάχες και πολεμική δράση, δεν αναφέρεται σε μια ιστορική προσωπικότητα. Αντίθετα παρουσιάζει μια γενική οπτική του πολέμου, όπως ακριβώς την έζησε ένας απλός πολίτης που η ζωή του κόπηκε στα δύο. Μία πριν το 1941 και η άλλη μετά το 1945. H ταινία στην εποχή της συγκέντρωσε την προσοχή περισσότερων από 39 εκατομμύρια θεατών και θεωρείται μία από τις 5 πλέον αξιόλογες που δημιουργήθηκαν στην ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1950. Αν και αποτελεί κινηματογραφικό ντεμπούτο είναι η πλέον γνωστή ταινία του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού Sergey Bondarchuk ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα θα κέρδιζε το Όσκαρ με το θεαματικό «Πόλεμος και Ειρήνη» βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Λέοντα Τολστόι.\

Υπόθεση 

Το φιλμ διηγείται την οδύσσεια ενός στρατιώτη στον Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από 17 χρόνια γάμου, ο ξυλουργός Αντρέι Σοκόλοφ, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αφήνει την αγαπημένη του σύζυγο, τον γιο του και τις δύο κόρες του για να πάρει μέρος στον πόλεμο, προβλέποντας ότι σύντομα θα επιστρέψει. Το πεπρωμένο του, όμως, δεν ταιριάζει με τις προβλέψεις και τις επιθυμίες του. Ο Αντρέι καταλήγει αιχμάλωτος σε μια σειρά από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αντιμετωπίζει όλη τη γνωστή σήμερα βαναυσότητα των ναζί. Παρόλα αυτά θα καταφέρει να δραπετεύσει και θα ξαναβρεθεί με τους συμπατριώτες του, όπου ψάχνοντας την γυναίκα και τις κόρες του ανακαλύπτει ότι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό. Συνεχίζει να πολεμάει και παράλληλα αναζητά το γιο του για να διαπιστώσει ότι και αυτός βρήκε το θάνατο λίγες μόνον ημέρες πριν από το τέλος του πολέμου. Καθώς είναι πολύ οδυνηρό για αυτόν να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε, ο Σοκόλοφ μετά τον πόλεμο θα μετακομίσει σε μια μικρή πόλη κοντά στο Στάλινγκραντ. Εκεί θα γνωρίσει ένα ορφανό αγόρι, που ζητιανεύει στους δρόμους. Θα εμφανιστεί σε αυτό σαν ο πατέρας που εκείνο αναζητά, αλλά πλέον δεν θυμάται τη μορφή του και θα το υιοθετήσει. Και κάπως έτσι οι δύο αυτές τραγικές φιγούρες θα ξεπεράσουν τη συντριβή, θα ξεκινήσουν εκ νέου τη ζωή με αγάπη και ανανεωμένη ελπίδα. Δυο ήρωες που πιστεύουν στον εαυτό τους και διαμορφώνουν οι ίδιοι την μοίρα τους.

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο